Rasveta- Osvetljenje

Uticaj Temperature Boje Svetla na Emocije i Funkcionalnost Prostora

Svetlo je ključni element u oblikovanju prostora, a njegova temperatura boje igra važnu ulogu u uticanju na emocije i funkcionalnost. Ovde ćemo istražiti šta je temperatura boje svetla (CCT), kako različite temperature boja utiču na ljude, i kako pravilno odabrati osvetljenje za različite delove doma ili radnog prostora.

Šta je CCT (Temperatura Boje Svetla)?

CCT se meri u kelvinima (K) i označava temperaturu boje svetlosti. Toplina boje može varirati od vrlo tople bele (WW) do hladne bele (CW). Na primer, svetlost sveća ima nisku temperaturu boje (oko 2.000K), dok sunčeva svetlost ima visoku temperaturu (oko 5.600-6.000K).

Kako Svetlost Utica na Ljude?

Svetlo utiče na emocije, energiju, produktivnost i druge aspekte ljudskog ponašanja. Svetlo od 6000k je super za produktivnost i budnost kao i za izloge prodavnica. Jako svetlo preko 4000k u sobama može negativno uticati na san, pa na taj način poremetiti ritam rada organizma. Što dalje može uticati na psiho fizicko zdravlje.   Za aktivirnje spavanja je poželjno osvetljenje do 3000k sa stonih ili podnih lampi gde svetlo na nase oči neće .

Kako Odabrati Pravu Temperaturu Boje?

Prilikom odabira LED sijalica, važno je uzeti u obzir namenu prostora. Topla svetlost se preporučuje se za kuće i stanove, dok hladno bela svetlost treba koristiti za poslovne prostore i izloge koje treba istaći,

Temperatura Boje Svetla i Njihov Uticaj:

Toplo žuto (2.000-2.700K):

Vrlo Toplo Belo (2.000-2.700K): Idealno za stvaranje toplih i opuštajućih atmosfera. Pogodno za spavaće sobe, trpezarije, dnevne sobe i fine restorane.

Toplo svetlo (2.700-3.000K):

Ovaj stil često inkorporira vintage komade nameštaja ili detalja, poput retro stolica, ormana ili starih fabričkih predmeta, što dodaje karakter i šarm prostoru.

Neutralno svetlo (3.500-4.100K):

Slično dnevnom svetlu, podstiče koncentraciju i fokus. Pogodno za radne prostore, kuhinje i garaže.

Hladno plavo svetlo (5.600-6.500K):

Povećava budnost i produktivnost. Idealno za osvetljenje radnih prostora, izloga i sigurnosnih svetala.

U današnjem modernom društvu, gdje smo okruženi različitim izvorima veštačke svjetlosti, tehnološkim uređajima poput mobilnog, televizora i kompjutera, često zanemarujemo važnost cirkadijalnog ritma i nježnog balansa između svetlosti i tame. Ovo ima dubok i neposredan uticaj na naš san, raspoloženje, koncentraciju i dugoročno, na našu mentalno zdravlje.

Temperatura Boje Svetla
- skala svetla izražena u kelvinima (K)

Svetlo- Sms 3D Studio

Cirkadijalni ritam, prirodni unutrašnji časovnik našeg tela, prilagođava se prirodnom svetlu sunca. Međutim, s uvodom veštačkog svetla, posebno plavog svetla koje dolazi iz ekrana različitih uređaja, menjamo prirodni tok našeg sna. Plavo svetlo blokira proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna, čineći da teže zaspimo. Rezultat toga su noći koje su sve kraće, a umor i neispavanost postaju sve prisutni.

Produktivnost i koncentracija

S druge strane, intenzivna izloženost svetlu, posebno plavom svetlu, može utjecati na našu koncentraciju i produktivnost tijekom radnog dana. Kada smo izloženi svetlu tokom večeri, može doći do smanjenja nivoa melatonina, što otežava postizanje dubokog sna i regeneracije tijela.

U modernim kancelarijama, gdje se često koristi smanjenje svjetlosti “radi atmosfere”, trebamo biti svjesni da pretjerano smanjenje svjetlosti može utjecati na našu budnost i koncentraciju. Umereno, pravilno podešeno osvjetljenje može poboljšati radnu atmosferu, ali ekstremno smanjenje svjetlosti može rezultirati smanjenom produktivnošću i poteškoćama u održavanju fokusa.

Temperature boja svetla imaju značajan uticaj na ljude, kako emocionalno tako i fizički. Pravilan izbor osvetljenja može stvoriti željenu atmosferu i poboljšati funkcionalnost prostora. Pri kupovini LED sijalica, osim jačine, obratite pažnju i na temperaturu boje koju emituju, prateći preporuke za različite namene prostora.

Naš stručni tim dizajnera spreman je da vam pomogne stvoriti prostor koji će pozitivno uticati na vaše emocije, produktivnost i ukupan kvalitet života. Pozovite nas danas i zajedno radimo na transformaciji vašeg prostora prema vašim željama i potrebama. Očekujemo vaš poziv za jedinstveno iskustvo dizajniranja enterijera!