JAPANDI STIL

spoj minimalizma i prirodnosti

Kada je reč o uređenju enterijera, postoji jedan trend koji poslednjih godina osvaja srca ljubitelja minimalizma i prirodnih elemenata – Japandi stil. Ovaj spoj japanske estetike i skandinavskog dizajna donosi harmoniju, funkcionalnost i mir u domove širom sveta.

Minimalizam s toplinom

Japandi stil se ističe svojom jednostavnošću i minimalizmom, istovremeno pružajući toplinu i udobnost. Dominantan je koncept “manje je više”, gdje se naglasak stavlja na funkcionalnost prostora. Čisti prostori bez suvišnih detalja stvaraju osjećaj prozračnosti i mira.

Prirodni materijali

Ključni elementi ovog stila su prirodni materijali poput drveta, bambusa, lana i pamuka. Drvo se često koristi za nameštaj i dekor, pružajući toplinu prostoru. Bambus se često pojavljuje u detaljima kao što su posuđe ili u dekorativnim elementima. Teksture poput lana ili pamuka dodaju toplinu prostoru, stvarajući ugodnu atmosferu.

Neutralne boje

Paleta boja u Japandi stilu uglavnom se sastoji od neutralnih tonova poput bijele, sive, smeđe i crne. Ove su boje ključne za stvaranje smirene i uravnotežene atmosfere. Ponekad se dodaju naglasci u boji poput zelene ili plave, ali umereno, kako bi se zadržala suptilna ravnoteža prostora.

Multifunkcionalni nameštaj

Nameštaj u Japandi stilu često je jednostavan, čistih linija i funkcionalan. Naglasak je na praktičnosti i multifunkcionalnosti. Komadi nameštaja mogu imati više svrha, poput stolova koji se mogu koristiti za rad ili kao trpezariski sto. Minimalistički dizajn omogućava bolju iskoristivost prostora.

Japandi- Sms 3D Studio- Beograd-e
Japandi- Sms 3D Studio- Beograd-a

Prirodno svetlo

Svetlo igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere u Japandi stilu. Veliki prozori ili staklene površine propuštaju prirodno svetlo, stvarajući osećaj prostranosti i povezanosti s prirodom. Osvetljenje enterijera često je suptilno i meko, stvarajući ugodnu atmosferu.

Spoj tradicije i modernosti

Japandi stil se nadahnjuje tradicionalnim japanskim konceptima kao što su wabi-sabi (lepota nesavršenosti) i umami (osećaj harmonije). Ovi koncepti prenose se kroz dizajn, naglašavajući jednostavnost, skromnost i ravnotežu.

Japandi stil predstavlja spoj elegancije, funkcionalnosti i mira u domu. Njegova sposobnost da kombinuje minimalizam s toplinom prirodnih elemenata stvara prostor koji odiše harmonijom i udobnošću. Ako težite jednostavnom, ali elegantnom prostoru koji odiše prirodnom lepotom, Japandi stil može biti pravi izbor za vas.

Japandi- Sms 3D Studio- Beograd-h